Nieuwjaarstreffen en Bongatrofee

 

Verslag van het Nieuwjaarstreffen van de Schermkring Friesland op 16 januari 2010 gehouden in de sportzaal van het dorpshuis Ien en Mien in Goutum.
Jonge en oudere jeugd voeren de boventoon in jaarlijks clubtreffen !!
“s-Morgens verzamelden zich 7 jeugdleden voor floret en 7 senioren voor sabel. Na de gebruikelijke voorronde werd voor beide wapens een zg. tableau van 8 opgesteld. Bij de jeugd deed zich één verrassing voor: De als 2e geplaatste Wietse Bouwsma. werd meteen al met 10-4 door Wilbert Kaal verslagen..Daardoor werd het meteen al erg moeilijk voor Wietse om zijn mini Bonga Trofee te verdedigen. Ernst Vijsma had een bye(vrijstelling) in de 1e ronde. De nieuwkomer Stefan Garcia versloeg Dimitry met 10-9 en Jelmer won door het geblesseerd terugtrekken van Maiko Toussaint. In de ½ finale won Ernst vrij gemakkelijk van Stefan (10-3) en Jelmer van Wilbert.(10-6) Om de 3e plaats werd niet meer geschermd, door het vertrek van Wilbert, wegens familieomstandigheden. In de finale won Ernst vrij regelmatig met 10-5 van Jelmer.
Op sabel viel het al snel op, dat Jarno Boggia zijn zinnen op een goede klassering had gezet. Hij eindigde in de poule als 2e achter Gerrit Jan Hoogeland. Ook de degenschermer Daniël viel op door een voorlopige 3e plaats in de poule. Gerrit Jan had een bye, Peter Slot won van Annagreet Hoogeland,(10-7), Daniël van Rob Hiemstra (10-2) en Jarno van Merel Zweemer(10-7) In de ½ finale won Peter van Gerrit Jan. (10-9) en Jarno van Daniël. (10-7) In de strijd om de 3e plaats won Gerrit Jan van Daniël met 10-6. In de finale versloeg Jarno Peter zeer verrassend !!!
“s-Middags bleven er helaas maar 4 jongelui over voor de minidegen. Na de poule was de voorlopige stand: 1.Ernst, 2. Wietse, 3.Dimitry en 4 de inmiddels weer herstelde Maiko. In de ½ finale, die meteen hierna werd geschermd, won Ernst van Maiko (10-6) en Wietse ternauwernood van Dimitry. (10-9) Om de 3e plaats ging het tussen de beide verliezers, Dimitry en onze benjamin Maiko. Ook wist Dimitry hier met 1 punt verschil te winnen ! (10-9) De finale ging dus tussen beide winnaars en oudgedienden, Ernst en Wietse. Ernst had er vandaag zin in en versloeg zijn rivaal met 10-6 !!
Gelijktijdig met minidegen werd de voorronde degen senioren geschermd. Het is de laatste tijd usance, dat pupillen, cadetten/junioren gewoon voor de hoofdprijzen met de senioren meeschermen. Helaas ontbraken enkele trouwe deelnemers ivm. verschillende redenen: Jurriaan Jacobs (buitenland), Wessel Zweemer, Atze Witteveen, Anne Jan Wijnstok, Pim Habers en Saskia Roos, Tony Eijgenhuijsen en Hennie Don. Wel deed onze nieuwkomer Daan van der Veer mee !   Na de voorronde in poules van 5 verkregen we de volgende rangschikking voor het tableau van 16: 1. Gerrit Jan Hoogeland, Daniël Drenkelford (cadet), Gerrit Lolkama (junior).,Jarno Boggia (junior), Reint Jelsma, Peter Slot, Ernst Lolkama., Loek Schoep, Koen Koomen(pupil), MerelZweemer, Daan van der Veer !, Segert Vorster(cadet), Feike van der Zee, Anneke Hendriks en Annagreet Hoogeland. 
Voor de ¼ finale plaatsten zich respectievelijk: voor het tableau van 8: Gerrit Jan, Daniël, Gerrit L., Jarno, Reint, Peter, Merel en Loek. Uit deze groep plaatsten zich voor de ½ finale respectievelijk:  Loek en Reint en Peter met Daniël. Reint won van Loek met 10-7 en Daniël van Peter ook met 10-7.In de strijd om het brons won Peter met 15-9 van Loek. De finale was uitermate spannend en werd met mooie treffers gewonnen door ons jeugdlid Daniël Drenkelford ! Bravo !
De mini Bonga Trofee werd een prooi voor Ernst Vijsma met 2 mooie 1e plaatsen op floret en degen. De Bonga Trofee was voor Daniël Drenkelford met een 4e plaats op sabel en een 1e plaats op degen !
De aanmoedigingsprijs voor jonge jeugd werd aan Wilbert Kaal gegund, wegens zijn trouwe opkomst op de training, zeer oplettende houding en goede verwerking van de opdrachten.
De Maître Mol Trofee was dit jaar voor Pim Habers, wegens zijn zeer hoge plaats (12e)  op de Nederlandse ranglijst van cadetten op floret.